147029
Książka
W koszyku
(Z Krainy Złotych Pól)
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi przy współpracy z etnografami i metodykami opracował sześciotomową serię książek etnograficznych „Wyprawy z Etnoekipą. Poznaj dawną wieś”, opowiadających o tym, jak wyglądały życie i praca mieszkańców dawnej wsi. W książkach znaleźć można rzetelną porcję wiedzy z zakresu etnografii, opracowanej specjalnie dla młodych odbiorców. Skorzystanie z nich może być znakomitym pomysłem dla nauczycieli na poprowadzenie ciekawej lekcji, zarówno w ramach edukacji zintegrowanej, jak i w starszych klasach szkoły podstawowej. TOM 5: „Co do garnka włożyć – jak przygotowywano jedzenie?” – odnosi się do pożywienia, jakie spożywano zarówno codziennie, jak i w trakcie świąt oraz postów. Omówiono w nim sposoby pozyskiwania wspomnianego pożywienia, podstawowe dla mieszkańców terenów wiejskich produkty. Ponadto, przestawione zostały sposoby przechowywania i obróbki żywności.
Status dostępności:
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B 11 724 (1 egz.)
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 902 (1 egz.)
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45 122 (1 egz.)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 681 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej